Idén 5. alkalommal került sor a Helyi Históriák helytörténeti versenyre a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium mesterpedagógusainak, Monostoriné Tóth Gabriellának és Puskásné Blaskovits Ildikónak a szervezésében. Az idei kiírás témája az első világháború, illetve Siklós és a siklósi régió kapcsolata a nagy világégéssel.
Ebben az évben a következő iskolák vettek részt a versenyben: Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kanizsai Dorottya Általános Iskola, Batthyány Kázmér Általános Iskola, Szalántai Általános Iskola, Újpetrei Általános Iskola, Beremendi Általános Iskola, Nagyharsányi Általános Iskola, Sztárai Mihály Református Általános Iskola és Óvoda.
Két írásbeli feladatlapot oldottak meg a diákok, és 2022. május 6-án sor került a szóbeli döntőre is a Siklósi vár lovagtermében. A döntőben változatos feladatokat kaptak a csapatok, például képfelismerés, események csoportosítása, fegyverek felismerése. Ameddig a zsűri összegezte a pontokat, Régert András, a vár múzeumpedagógusa és történésze tartott bemutatót az első világháborús fegyverekről.
A zsűri tagjai: Fischer Zsolt intézményvezető, Tengler Tamás és Dr. Ekkertné Monoki Zsuzsanna szaktanárok szerint kiváló megoldások születtek, a felkészítő tanárok munkáját dicsérték a szép szereplésért.
Köszönetet mondunk támogatóinknak: a Mohácsi Tankerületi Központnak, a siklósi várnak és várkapitány úrnak, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nek és a Tornyos Pékségnek.
 
Az első három helyezett:
I. Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
II. Szalántai Általános Iskola
III. Sztárai Mihály Református Általános Iskola és Óvoda
Fischer Zsolt intézményvezető úr az innovációért emlékérmet adott át a verseny alapítóinak, ezzel köszönte meg elhivatott munkájukat.
 
Gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek!
 
Reméljük, hogy a verseny jövőre is ilyen eredményesen, jó hangulatban fog telni!