Egyszer volt, hol nem volt…. Azt gondoljátok, hogy egy szép mesével fogtok most találkozni és nem is tévedtek olyan nagyot.

Egy település helytörténete mindig izgalmas, hiszen sok szállal kapcsolódik az itt élt és élő emberekhez, vagyis hozzánk, hozzátok, szüleitekhez, őseitekhez. Kik telepedtek le itt és mikor? Hogyan zajlott az élet sok évszázaddal ezelőtt ebben a régióban? Ezt a kérdést igyekeztünk megválaszolni a diákok segítségével!


A Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium szervezésében a 2017-18-as tanévben indult útjára a Helyi Históriák elnevezésű helytörténeti versenysorozat. Az első évben a siklósi uradalom török korig tartó történelmével ismerkedhettek meg az általános iskolák 7-8.osztályos tanulói.


A program ősszel kezdődött, amikor a diákok megkapták az első forduló írásbeli feladatlapját.  Változatos, érdekes kérdésekkel találkozhattak a tanulók és a kreativitásukról is tanúbizonyságot tehettek, hiszen egy, a csapatukat szimbolizáló címert kellett tervezniük. A feladatok nemcsak a régióval, hanem Magyarország korabeli történelmével illetve a korszak művészettörténetével is foglalkoztak.

Még a téli szünet előtt megkapták a második írásbeli forduló kérdéseit is. A csapatoknak ezúttal is jutott egy igazán testhez álló feladat: egy kisfilm készítésével mutathatták be iskolájukat.

A mindent eldöntő szóbeli megmérettetésre 2018.május 11-én került sor egy impozáns helyszínen, a siklósi vár lovagtermében. A döntőn nyolc csapat vett részt: a Batthyány Kázmér Általános Iskola, a Kanizsai Dorottya Általános Iskola valamint az újpetrei, a beremendi és a nagyharsányi iskola, három fős csapatai kaptak lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat.

Közhely, de valóban így volt: a zsűrinek nehéz dolga volt ezen a meleg, napsütéses májusi délutánon.

A diákok egy percig sem unatkozhattak: képek alapján meséltek Siklós nevének eredetéről. Híres, korabeli személyeket kellett bemutatniuk, például a Garai vagy a Perényi család tagjait, Luxemburgi Zsigmondot vagy Corvin Jánost.  A korszak zenei stílusait kellett felismerniük, történelmi fogalmakat definiáltak, totót töltöttek ki és szelfit készítettek a vár egy-egy középkori részletéről.

Az idő gyorsan elszállt és következhetett az eredményhirdetés. A zsűri elnöke nem győzte hangsúlyozni, hogy milyen komoly tudásról adtak számot a diákok. Senki sem ment üres kézzel haza, de a fődíjnak – egy egész napos kirándulás, egy vándorserleg és a Thermal Spa Siklós által felajánlott fürdőbelépők – a Batthyány Kázmér Általános Iskola csapata örülhetett, felkészítő tanárukkal, Kontár Zsolttal együtt.

Reméljük, jövőre még több diák kapcsolódik be ebbe a régiónk történelmével foglalkozó versenybe. A következő tanévben a siklósi uradalom török kor utáni eseményeiről lesz szó és izgalmas feladatokra számíthattok a szervezőktől: Monostoriné Tóth Gabriellától és Puskásné Blaskovits Ildikótól. Várunk benneteket akkor is! Hiszen tudjátok: egyszer volt, hol nem volt, hiszen a történelem igazán izgalmas dolog!

Köszönjük a segítséget és a támogatást a Táncsics Mihály Gimnázium tanári karának és vezetőinek, Régert Andrásnak , a siklósi vár múzeumpedagógusának, földrajz-történelem szakos kollégánknak, a Mohácsi Tankerületnek, a Thermal Spa Siklósnak és a Tornyos Pékségnek.