Osztályfőnökeik és tanáraik javaslata alapján 25 Táncsicsos kirándult Budapestre, ugyanis az Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából kiírt pályázat egyik nyertese a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium lett.

A csoportot vezető kísérő-tanár, Szávulyné Gergye Judit beszerezte az szülői engedélyeket, tartotta a kapcsolatot a pályázat kiíróival, és minden apró részletre kiterjedően tájékoztatta a diákokat a tudnivalókról.
Február 8-án, csütörtökön kora reggel a csoport - a gimnázium előtt - különjárati buszba szállt, és 11 órakor már részt is vett Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Identitáskeresés múzeumpedagógiai foglalkozáson.
A diákok – csoportokat alkotva –feladatokat oldottak meg, majd következett a prezentáció.
Gál Zalán csapatában Balogh Patrícia, Bányai Leonetta, Hanics Olivér és Weiner Gergő, Petőfi és Arany levelezéséből olvastak részleteket, majd Ők maguk is írtak a barátságról verset.
Az Acél Renátó, Hamarics Kristóf, Keller Zétény ,Tóth Ottó és Tóth Szilárd alkotta csapat az Ágnes asszony című ballada történetét „állította színpadra ’’ Kiosztották,majd eljátszották a szerepeket A „bíró” megszólította az esküdtszéket, bennünket gimnazistákat, és állásfoglalást kért: bűnös, vagy nem bűnös Ágnes asszony? Börtönbe kerüljön, vagy engedjék szabadon? Némi vita után megszületett a döntés, melyből arra következtetett Szilárd, hogy nem csak szeretjük, de értjük is Arany balladáit.
Szabó Nikolett a következőket írta feladatmegoldásukkal kapcsolatban: „Földinszki Fruzsinával, Kordik Evelinnel és Lendvai Vanesszaával Arany János nevében kellett egy naplóbejegyzést írnunk. A Szent István lovagrend-kiskereszt kitüntetése miatti dilemmája volt a konkrét téma. A feladat kreativitást igényelt, a költő nehéz helyzetébe kellett képzelnünk magunkat. Végül sikeresen megoldottuk.”
Humoros rigmusokat írt Arany Jánossal kapcsolatosan Csetényi Enikő, Hajas Helga, Lukács Dóra, Mester Dániel és Süli Viktória.
Androvics Barbara, Kincses Krisztina, Király Virág, Szekeres Vivien – mesélte Androvics Cintia - igen testhezálló gyakorlati feladaton keresztül bizonyította, hogy jól ismerik Siklóst, a város értékeit. Képzeletbeli sétájuk ismertetése során a múzeum dolgozója is kedvet kapott egy siklósi látogatáshoz!
A jó hangulatú, izgalmaktól sem mentes órák után megebédeltek egy patinás étteremben.
Délután az Országos Széchenyi Könyvtárban jártak, ahol interaktív formában   tudtak meg sok érdekes információt a Toldi trilógiáról. A gimnazisták kérdéseire a témavezető készségesen válaszolt.
Kora este elfoglalták helyüket egy ismert szállodában, vacsoráztak, majd - kötetlen program után – pihenni tértek.
Pénteken kicsit nehéz volt ugyan „korán” felkelni, (valahogy kiránduláskor mindig rövidebbek az éjszakák!?), de 8 órakor már reggeliztek. Busszal utaztak tovább a harmadik program helyszínére, a Magyar Tudományos Akadémiára, ahol szeretettel köszöntötte az idegenvezető a siklósi fiatalokat. A szemléletes előadásból sok érdekes információt gyűjtöttek be Arany Jánosról és az Akadémiáról. Külön élményt jelentett a diákok számára, hogy abban a teremben, azokon a székeken ülhettek, ahol akadémikusok tartják un. székfoglaló beszédüket.
A fiatalok rácsodálkoztak a patinás épületre, a szervezők pedig, minden helyszínen, a gimnazisták aktivitására.
Ebéd után a Fővárosi Nagycirkuszban megtekintették a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál legjobb, díjnyertes produkcióiból összeállított előadást melynek keretében számos nemzet képviseltette magát. Hosszas „vita’’ után sem sikerült megegyezni abban, hogy melyik is volt a legizgalmasabb, legjobb cirkuszi szám! Egyesek szerint Richter Flórián lovas akrobata mutatványa, mások szerint a Chinese National Acrobatic Troupe esernyőszáma.
Persze, sokan szavaztak a kubai Duo Solys – Handstand tagjaira, és legalább annyian az oroszországi Without Socks – bohóctrióra is!
A vidám és fáradhatatlan csapat késő este érkezett meg Siklósra, és elmondásuk szerint, órákon keresztül meséltek még élményeikről.
Természetesen a pályázat kiírói és a szervezők abban bíznak, hogy erre a budapesti kirándulásra minden résztvevő nem csak néhány órán át, hanem sok-sok év múlva is jó szívvel fog visszaemlékezni!