Iskolánk, a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium 12. B osztályos tanulói, Ábrahámné Karli Mária rajztanár szervezésével, 2017. december 12-én, rendhagyó kiállítás látogatáson vettek részt, a siklósi várban.

A Magyar Festészet Napja programjának leghosszabb tárlatát, Zvolszky Zita: ”Angyal-Ember-Áldozat” című nagy sikerű kiállítását tekintették meg, a művész tárlatvezetésével. A művészeti nevelésben a mai, digitalizált világban is fontos szerepe van az eredeti műalkotásokkal való találkozásnak, így diákjaink rendszeresen látogatnak el kiállításokra. Rendhagyó és nagyszerű, ha maga a művész keresi meg az iskolát és tart alkotói tárlatvezetést, mint ahogy ez alkalommal történt. A diákok érdeklődve hallgatták, ahogy a művész beszélt a képekről, létrejöttük személyes, történelmi, irodalmi vonatkozásaikról. Bepillanthattak az alkotások „mögé”, megismerhettek különböző festészeti és grafikai technikákat, az emberi test anatómiáját. De tanulhattak szimbólumokról, emberi sorsokról, tragédiákról, reményről, hitről áldozatvállalásról, kétségekről, áldozatokról, hősökről, erkölcsi értékekről. Mindezt a művész közvetlen érzékenységével és nagyon emberi közvetítésével, amiért ezúton is köszönetet mondunk.

Zvolszky Zita - Angyal-Ember-Áldozat című kiállítása

Egy tanuló szemével…

Zvolszky Zita Barcsay-díjas festőművész Angyal-Ember-Áldozat című kiállítását nézhettük meg a siklósi vár galériájában. A művész maga kalauzolt minket végig a kiállítás helyszínén.
Az első teremben az Angyali létet mutatta be. A legelső képen édesanyját láthattuk, akinek angyalszárnyakat festett. A képnek azt a címet adta, hogy Mama Angyal. Ez a festmény az, amelyik a legnagyobb energiát sugározza. A festményt egy vászonra olajfestékkel festette. A Szerelmes angyalok című kép két ölelkező angyalt ábrázol, szintén olajfestékkel készült. A teremben megtalálható Vida Dezső művésztanárról készült festménye is.
A második teremben már az Ember került a középpontba. Itt már megjelentek az erotikus művek is. Mint az előző teremben, a művész tökéletesen ábrázolja anatómiailag az embert. Az emberi csontváz kiválóan látszik képein.
A harmadik teremben az Áldozat jelenik meg. Ez a terem a Siklósról elhurcolt és meggyilkolt zsidóság emlékére készült. Az itteni képeken látható alakok riadt tekintetű foglyok, holokauszt-áldozatok. Megrázó, felkavaró, nyugtalanító festmények, melyek meleg színekkel lettek megfestve.
A művész tökéletesen ábrázolja az emberi testet és anatómiai tanulmányai elismeréséül Barcsay-díjat kapott. Művészetét meghatározzák az expresszionista tradíciók. Általában hideg színeket alkalmaz.
Nekem a kedvenc képeim közé tartozik a Fürdő című műve. Számomra talán ez a legmegrázóbb festmény, ami szintén a holokauszt áldozatainak szenvedését, „életét” mutatja be. A festmény átadja azokat az érzéseket, fájdalmakat, amiket az elhurcoltak érezhettek.
Köszönjük a lehetőséget!
Vida Tamara
12.B osztályos tanuló