Hírek

Találkozó reál diplomásokkal című programot szervez Uracsné Beck Etelka, intézményünk matematika-fizika szakos pedagógusa a Táncsics Mihály Gimnáziumban 2017. 10. 19-én 18 óra i kezdettel.

Szeptember az iskolakezdés hónapja. Ilyenkor idő kell diáknak, tanárnak egyaránt, hogy belerázódjanak a tanórák, a mindennapi tanulás és tanítás menetrendjébe. A Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium végzős tanulóinak azonban rögtön egy kissé szokatlan helyszínen zajlott a történelem óra.

Iskolánk csapata az OTP Bank Bozsik-program tanévnyitó fesztiválján 2. helyezést ért el Fiú Fair Play Cup korcsoportban.

Napos időben kezdődött meg az idei bozsikos tanévindító, de a jó kedvet a délelőtt folyamán Telki fölé érkező felhők és a szeles időjárás sem rontották el, 900 gyermek futballozhatott önfeledten az MLSZ edzőközpontjában. A legkisebbek Grassroots-fesztiválon vettek részt, ahol még nem az eredmény volt a fontos, a nagyobbak viszont tornarendszerben, nagy küzdelemben döntötték el egymás között, ki a legjobb.

A tanévindítóra Telkibe látogatott a honi futballtársadalom több jól ismert alakja is, így például Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, vagy két korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre és a program névadójának, a legendás Bozsik Józsefnek a fia, Bozsik Péter is.

Az egész napos program keretében, a megyék javaslata alapján, kitüntetésben részesültek az OTP Bank Bozsik-program elmúlt idényében kiemelkedő munkát végző szakemberek, a nap végén pedig a gyerekek vették át a kiérdemelt díjakat, elismeréseket.

Fiú Fair Play Cup korcsoport

1. Győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskola
2. Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium
3. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium:
Fehér Máté
Takács Martin
Aburkó József
Teszárik Ákos
Szilber Alex
Teszárik Egon
Felkészítők: Ignatyev Szergej, Mikoláné Simon Csilla.

Gratulálunk!

forrás: mlsz.hu

http://www.mlsz.hu/blog/2017/09/23/otp-bank-bozsik-program-900-gyermek-nyitotta-meg-a-tanevet-telkiben/

2017. november 13-án, hétfőn nyílt napot tart a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, melyre szeretettel várjuk a nyolcadikos diákokat, szüleiket, tanáraikat.

A Gloria Victis Kárpát-medencei történelmi vetélkedőn iskolánk két csapata is a második fordulóba jutott! Gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk az október 21-23 között Budapesten rendezendő második fordulóhoz és a döntőhöz.

A csapatok tagjai: Bereck Boglárka, Németh Panna Noémi, Ortnel Kitti. Felkészítő tanár: Monostoriné Tóth Gabriella. Bányai Leonetta, Gál Zalán, Marjanovics Martin. Felkészítő tanár: Puskásné Blaskovits Ildikó.

Siklós testvérvárosában, Szepsin töltött néhány napot a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium csapata.

A „TeSzedd! 2017 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű országos hulladékgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztálya hirdette meg. A mottó nagyon találó, hiszen TESZÜNK a környezet tisztaságáért, mert SZEDÜNK. Teszed – Te szedd!
Az akció többéves múltra tekint vissza és számos általános iskola, gimnázium, középiskola csatlakozik évről évre ehhez a kezdeményezéshez, a környékről is.
A Táncsics Mihály Gimnázium először 3 évvel ezelőtt csatlakozott és tett a jó ügy érdekében. Idén Petkó Mária hívta fel az év eleji bokros teendők közepette a Diákönkormányzat figyelmét erre a lehetőségre és kapva kaptunk az alkalmon, hogy mi is tehetünk valamit.
On-line kellett regisztrálni, a határidő szeptember 5. volt. Három nap közül lehetett választani – szeptember 15-16-17, péntek-szombat-vasárnap. Arra való tekintettel, hogy iskolánk tanulóinak több, mint fele bejárós, döntöttünk a péntek mellett, 8.00-10.00 óra között megadva az időintervallumot. Így tulajdonképpen 3 tanítási óra zajlott volna tanításmentesen a délelőtt folyamán – de mindenképpen hasznosat és jót cselekedve. Az időjárás azonban közbeszólt. Péntek reggel 7.00 óra tájban elkezdett esni az eső, és rövidebb-hosszabb szünetekkel folyamatosan esett. Ezért az akciót le kellett fújni, ill. el kellett halasztani. A szemétszedés végül szeptember 15. helyett szeptember 18-án, hétfőn valósult meg, délután 12.30 és 14.30 között, figyelembe véve a vidéki diákok hazajutását. A rendelkezésre álló két óra minden osztály számára elegendő volt ahhoz, hogy a kijelölt területeket megtisztítsa a szeméttől.
A területeket felosztásánál figyelembe vettük az osztályok nagyságát, életkorát, és próbáltunk olyan részeket megcélozni a városban, amik nincsenek túl messze, könnyen, közlekedési szempontból nem veszélyes útszakaszon megközelíthetők, és ahol biztosan találni szemetet. Hiszen a Városvezetés a közmunkásokkal folyamatosan gondoskodik a város, a belváros, a közterek tisztaságáról, így a városközponti, szép, tiszta, rendezett részeket nem céloztuk meg. Előzetesen felvettük a kapcsolatot Schrempf Tamással, aki adott néhány tippet ezzel kapcsolatban. Jártunk az Ipartelepi úton, a Mattyi úton, a Gordisai úton és természetesen a saját iskolánk körül is. De tisztogattunk a Harkány és Máriagyűd felé vezető utakon, területeken is.
A diákok önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül vállalták a feladatot, illetve azért mégsem egészen. Hiszen profitálhattak is az akcióból: szabad levegőn, szép időben, nem négy fal közt tölthettek 2 órát, besöpörhették osztályfőnökük dicséretét/dicsérő, elismerő szavait, elmaradt egy-két tanítási óra, felelés, dolgozat, s a résztvevők – amennyiben szükséges – jóváírhatnak az érettségiig teendő 50 órás közösség szolgálatból 5 órát, nem utolsósorban pedig mindig jó buli ez az osztályközösségek számára. Bár munka, mégis együtt a csapat, lehet viccelődni, és a tanárokat is lazább, kötetlenebb helyzetben új oldalukról lehet megismerni. Jelenléti ív igazolja a részvételt, ami a nap dokumentációjának részét képezi.
Csatolni kell továbbá fényképeket, amelyek egyrészt igazolják a részvételt a szervezők felé, másrészt örök emlék marad a fotósorozat egy osztály életében, amire aztán nevetve, jó szívvel gondol vissza a diák a találkozókon, családi-, baráti körben, felidézve a nem mindig sanyarú, szürke, egyhangú diákéveket.
A részvételi feltételek között szerepelt többek között, hogy a diákoknak meg kellett hallgatniuk egy pár perces munka- és balesetvédelmi tájékoztatót, majd útra keltek – ki-ki a maga útvonalán. Osztályonként 8-10 zsákkal, gumikesztyűvel és gyorskötözővel, tehát a munkavégzéshez szükséges eszközökkel, és természetesen jó nagy adag tettrekészséggel és határtalan lelkesedéssel.
Bizonyos helyeken nagyon gyorsan teltek a zsákok. A Várudvar egyik szegletében még tévét is találtunk, de szerepelt a repertoárban/a „talált tárgyak” között cipő (persze mindig csak fél pár), ruhadarabok, műanyag keverőkanál, péksütemények zacskói, PET-palack, csikkek és sok-sok üres alkoholos-üveg, sörös- és üdítős doboz. A zsákok elszállításáról a Dél-Kom gondoskodik.
Itt-ott a kanyarban megdöbbentünk és elborzadtunk, mi mindent és milyen helyekre dobnak az emberek, pedig van szemeteskuka, konténer a városban, no meg otthon. Még használt ruhagyűjtő is akad.
Remélhetőleg lesz még egy hozadéka ennek a két szemétszedő órának. Az, hogy a diákok maguk is jobban oda fognak figyelni a jövőben arra, hogy kevesebbet vagy egyáltalán ne szemeteljenek. Saját szemükkel láthatták, hogy a legtöbb szemét nem bomlik le, a szemét gusztustalan látvánnyal és szaggal bír. Jó lenne, ha minden ember jobban, tudatosabban figyelne a környezetre, a tisztaságra. Mert sokkal gyorsabb, egyszerűbb és emberibb a kijelölt helyre dobni a szemetet, mint azt később valakinek már bomló, undorító állapotban eltakarítani.
Eszembe jut egy másik figyelemfelkeltő, szintén nagyon frappáns plakát a korábbi évekből: „Nem bántja a SZEMÉT?” – egy kiskakassal a szemétdombon. Gondoljunk a SZEM(ET)ÜNK-re! És járjunk el környezettudatosabban!
Minden kedves diákunknak és kollégámnak köszönöm az aktív közreműködést, a pozitív hozzáállást, az önkéntesen nyújtott segítséget!

Keitz Kornélia
Diákönykormányzatot segítő pedagógus